HELP!

Ik schrik wakker om vijf voor negen, pak mijn telefoon en stuur J. een appje: ‘wacht daar op me, ik ben iets later.’ Ik had om negen uur in de Bizonbaai moeten liggen voor onze wekelijkse duik. Het kan eens voorkomen dat één van ons niet kan of dat we heen en weer moeten schuiven met de woensdagochtend, maar niet vandaag. Gisterenavond laat aan de telefoon merkte ik dat het belangrijk was dat onze afspraak door zou gaan.

‘Ik ben gefisht,’ zegt ze, ‘zo heet dat als je van je geld bent beroofd, net van mijn zoon geleerd.’ We kijken toe terwijl een meeuw een hapje uit het water plukt.

Ik ben koud. De buitenlucht is zacht en we zijn het water nog niet in geweest maar er kruipt een rilling van mijn billen omhoog tot in mijn nek als ik naar haar verhaal luister.

Hoe ze haar oude schaatsen besloot te verkopen nadat ze had opgeruimd, en ze op Marktplaats aanbood. Dat iemand ze wel wilde hebben en voorstelde het veilig via Gelijk Oversteken te regelen. Daarvan had ze nog nooit gebruik gemaakt maar dat klonk als een goed idee. Hoe ze een link ontving op haar telefoon, die opende en haar gegevens invoerde, terwijl ze ondertussen nadacht over het boodschappenlijstje, de auto moest nog een beurt, wat gingen ze eten met kerst? En hoe toen, terwijl ze onderweg was naar de supermarkt voor de boodschappen en ze probeerde te onthouden dat ze karton moest meenemen om de schaatsen in te verpakken, haar man belde met de vraag of zij een grote uitgave had gedaan van de en/of rekening, want die was leeg.

‘Ik ben gewoon grof beroofd van alles wat ik op mijn rekeningen heb.’

Als ze de bank belt om de boel te blokkeren is het al te laat. In een kort tijdsbestek heeft iemand al haar geld van drie verschillende bankrekeningen weggesluisd. Vijfduizend euro in totaal. Het moest genoeg zijn om even vakantie te houden met de kinderen na een heftige periode, om de flinke belastingaanslag te betalen die klaar lag, om even vooruit te kunnen. J. is zzp-er en we weten wat dat betekent momenteel.

J. zou misschien het geld kunnen lenen. Van de bank, van een ouder, van een vriend. Dat zou betekenen dat ze het moet terugbetalen. Bij iedere overmaking zou ze worden herinnerd aan de klootzak die zonder pardon al haar zuurverdiende geld van haar rekening jatte.

Ik ken J. Ik ken J. goed. Ik weet dat wat J. nu nodig heeft is horen dat het niet haar schuld is, dat het ons allemaal had kunnen overkomen en dat deze klootzak in géén verhouding staat met alle toffe mensen in de wereld. En daarom doe ik een beroep op jullie:

Als we allemaal een kleine bijdrage op haar rekening storten kan ze gewoon de kerst in, zonder dat ze wakker hoeft te liggen over hoe nu verder. Maar belangrijker nog, dan kan ze deze afschuwelijke gebeurtenis achter zich laten en slechts opslaan als waarschuwing.

HELP MEE DAT VOOR ELKAAR TE KRIJGEN EN STORT EEN KLEINE BIJDRAGE OP: NL54TRIO 0786893524 T.N.V. J. BOON

Het delen van deze blog wordt enorm gewaardeerd. Mocht het zo zijn dat het werkelijk gejatte bedrag van € 5.000,- wordt bereikt, dan meld ik dat zodat er dan onmiddellijk gestopt kan worden met doneren.

Oja, wij trokken onze kleren uit. Ze was snel vandaag en liep erin zoals iemand dat doet die het verdomd zich klein te laten krijgen. Ik volgde en zwom achter haar aan. Het water was mooi helder. We zwommen een eind naar het midden, keken elkaar even aan en schreeuwden zo hard als we konden, toen zwommen we terug en doorbraken even de anderhalve meter regel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s