Kunst ervaren

Iedere kunstenaar vertelt een verhaal op zijn eigen wijze. Zo danst de danser, speelt de acteur en de muzikant, creëert de beeldend kunstenaar. We tekenen, vertellen, beelden verhalen uit die misschien al wel honderd keer verteld zijn, maar we doen dat op onze geheel eigen wijze waardoor het tóch weer anders is. Dat maakt het kunst, denk ik.

Waar het verhaal vandaan komt, of het andermans visie is, een verzonnen verhaal of een bij elkaar geraapt geheel, maakt geen donder uit. De kunstenaar heeft een reden het te vertellen en vertelt het op zijn manier.

Voor mij als schrijver geldt dat ik altijd een persoonlijke reden, of noodzaak ervaar om iets te vertellen. Hoe ik dat vervolgens vertel, maak ik zelf wel uit. Het gaat namelijk niet over mij als persoon maar over het verhaal of de visie die ik wil delen. Soms in de vorm van een column, soms in de vorm van een gedicht, soms in de vorm van een roman. Om in staat te zijn dat zo goed mogelijk te doen, spreek ik alles in mij aan. Al mijn ervaringen, al het zeer, alle vreugde, al mijn herinneringen. Alleen als ik wat er gebeurt in mijn verhaal weet te evenaren in mijzelf, kan ik het goed vertellen. Daarvoor is best wel lef nodig.

Als je wilt schrijven en je wilt het goed doen, moet je bereid zijn jezelf voortdurend recht in de bek te kijken. Je bent zelf immers de enige mens die je van binnen en van buiten helemaal kunt bestuderen en daarmee ben je zelf je beste studiemateriaal. Ik denk dat lef, naast discipline de meest belangrijke succesfactoren zijn om te kunnen schrijven en waarschijnlijk geldt dat voor alle kunstdisciplines. Ik geef dat mijn studenten graag mee. Fuck talent, want met alleen talent heb je nog lang geen boek af!

In de literatuur hebben we de mogelijkheid om een verhaal te vertellen vanuit een ik-perspectief, de liedjesschrijver doet het ook en daarmee de zanger ook. Als maker kun je kiezen voor het ik-perspectief omdat je gelooft dat het het beste past bij je verhaal. Het is gereedschap om je verhaal op de best mogelijke manier over te brengen. Ik is de hoofdpersoon, niet te verwarren met de auteur, de dichter, de tekstschrijver, de zanger.

Dat gezegd hebbende, vraag ik mij af bij hoeveel andere kunstvormen we het vertelde verhaal direct toedichten aan de maker zelf? Als Lynch of King alles zouden hebben meegemaakt, waren ze allang niet meer tot navertellen in staat immers. En zo komt het dus dat je niet kunt concluderen dat Cattelan de reïncarnatie is van Hitler omdat hij het beeld heeft gemaakt. Niet eens kun je concluderen dat hij een aanhanger van Hitler is omdat hij het beeld heeft gemaakt. Dat zou zo ongeveer hetzelfde zijn als beweren dat Annie MG Schmidt eigenlijk geloofde dat zij de Spin Sebastiaan was!

Wel kun je concluderen dat de makers een bepaalde noodzaak ervaren om te maken wat ze maken. Je kunt op zoek gaan naar het verhaal. Je kunt ervan genieten en ervan gruwelen en met een beetje mazzel verandert het je een beetje en dáár gaat het om.

One Reply to “Kunst ervaren”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s