Humor om te lachen

Op een bushaltehokje lees ik de reclameleus van een nieuw alcoholvrij biertje: net zoveel alcohol als Duitsers humor hebben. De brouwerij is van Duitse oorsprong en doet het goed in Nederland. Kennelijk heeft ze het noodzakelijk gevonden met deze boodschap de Nederlandse consument te paaien.

De zin blijft me in de kop zitten als ik doorfiets naar een vriend die net terugkomt van de Zwarte Cross. Als ik aankom zit hij met koffie in de tuin. We zijn beide een beetje brak. Hij van de Cross en ik van het weer, of nee van het feit dat ik door het warme weer pas na tweeën ging slapen en ondertussen geen alcoholvrij bier dronk, daarvan. Eerlijkheid duurt het langst.

We hebben het over Allah’s Afbakbar, de snackbar die werd weggehaald op de Zwarte Cross, nadat iemand zijn onvrede uitte over de naam van het eettentje. Een naam waar ik persoonlijk bijzonder hard om moet lachen. De persoon die zich en zijn religie beledigd voelde was, voor zover ik begrepen heb, niet aanwezig op de Zwarte Cross, maar kwam de naam van de snackbar online tegen, gaf er vervolgens ruchtbaarheid aan, kreeg aanzienlijk bijval en binnen no-time voelde de organisatie zich genoodzaakt Allah’s Afbakbar weg te halen. Jammer, als je het mij vraagt. Het was een goeie vondst, grappig ook. Humor is om te lachen.

Maar mensen voelden zich en hun religie beledigd. Ik geloof niet dat het de intentie van de organisatie is geweest om mensen te beledigen, maar om mensen te laten lachen.

We wonen met een hoop mensen bij elkaar. Niet alleen in Nederland, op de wereld bedoel ik. Mensen van allerlei kleuren, soorten en maten. Mensen die allerlei geloofsovertuigingen, zienswijzen en religies aanhangen. Het lijkt me van belang dat we een beetje rekening houden met de verschillen die er tussen ons heersen, en dat we een beetje lief zijn voor elkaar. Dat we elkaar in elk geval niet moedwillig beschadigen. Dat klinkt kinderlijk eenvoudig. Als een grapje voor een hele groep als belediging wordt ervaren, kun je je afvragen of het wel een grapje is. Maar wanneer mag een grapje nou eigenlijk wel en wanneer niet? Zijn we zo slecht geworden in het aanvoelen van de grens van fatsoen dat we daar geregeld overheen gaan, dat er ophef ontstaat, die angst veroorzaakt waardoor de grappenmaker zich excuserend terugtrekt in zijn holletje, met zijn grapje tussen zijn benen, vraag ik me af.

Voor mij persoonlijk geldt dat het bewust negatief neerzetten van iemand, of een groep mensen, de grens van humor overschrijdt. Dat doet de Zwarte Cross met Allahs afbakbar volgens mij niet. Die maken een grapje waarbij geen enkele negatieve toon hoorbaar is. Er wordt niet geïmpliceerd dat Allah alleen maar patat kan bakken, noch wordt de grootsheid van Allah ter discussie gesteld. Er wordt een woordgrapje gemaakt en dat is alles.

Er zijn ook situaties te bedenken waarbij je je mening wellicht moet herzien. Zwarte Piet bijvoorbeeld; nooit bedacht om iemand of een groep mensen doelbewust in een negatief daglicht te zetten. Inmiddels is echter duidelijk dat het voor zó veel mensen toch als negatief wordt ervaren dat we ons terecht afvragen of dat het waard is. Ik denk: kap toch met die Zwarte Piet, geef hem een ander kleurtje en klaar zijn we. Ik denk overigens ook dat we allemaal wat meer geschiedenis zouden mogen krijgen zodat we wel een beetje weten waar we het eigenlijk over hebben en de boel niet nodeloos door elkaar gaan lopen smijten, maar dat terzijde.

Echt beledigen doet volgens mij het biermerk. Net zo veel alcohol als de Duitsers humor hebben. Een hele bevolking wordt in één zinnetje publiekelijk te kakken gezet. En het vreemde is: níemand valt erover. Ik vind het ronduit belachelijk en vraag me af wat er gebeurd zou zijn als er een ander woord in de plaats van Duitsers zou hebben gestaan. Wat zou er zijn gebeurd als er bijvoorbeeld Marokkanen had gestaan? Ik vermoed dat geen enkele fabrikant het in zijn hoofd had gehaald zó’n leus in de publieke ruimte te plaatsen. Had ie het wel geprobeerd, dan was de poster er dezelfde dag nog afgetrokken waarschijnlijk. En terecht ook. Daarna, ik speculeer even ins blaue hinein, hadden de overige Nederlanders zich waarschijnlijk al snel of vóór of tégen uitgesproken. Nu gebeurt er niets. Omdat geen Duitser het ziet misschien. Of omdat de Duitsers tegen een (misplaatst) grapje kunnen. Of omdat we het heel normaal vinden om elkaar te beledigen. Of, nouja, bedenk dat zelf maar.

5 Replies to “Humor om te lachen”

 1. Prima artikel. Helemaal mee eens. Ik had precies dezelfde gedachte: wat als er Marokkanen of Joden had gestaan.
  Ik heb vandaag een klacht ingediend bij de reclame code commissie.

  Like

 2. Hey Heidi, leuk weer om te lezen. Leuk geschreven weer, leuk om te lezen!
  Ik heb de Duitse bierreclame even gemist maar dat terzijde.
  Zelf zitten we natuurlijk al een tijdje in het buitenland en zijn vaak de enigen met een witte ipv een bruine neus in een straal van meer dan 100km. Het is hier (= Centraal en Zuid Amerika) vrij normaal om te worden aangesproken of te worden nageroepen met Gringo.
  Van vroeger uit is Gringo een scheldwoord tegen de kolonisten die ze niet in hun land wilden maar dat belet mensen hier niet om het veelvuldig te gebruiken.
  En ons oud kolonisten boeit het eigenlijk ook niets. Ze roepen maar 😉
  Leven en laten weten en niet van iedereen kun je verwachten de geschiedenis te kennen. Wij hebben tenslotte nooit iets in dit deel van de wereld gekoloniseerd, voor zover ik weet haha…

  Nou ja dikke doei en we kijken alweer uit naar je volgende tekst.

  Like

 3. Hallo allemaal … ik zag deze reclame vanochtend voor het eerst .. ook bij een bushokje .. ik ben in eerste instantie doorgelopen met mijn hond, maar het liet me tijdens de verdere wandeling niet meer los .. op de terugweg ben ik er nog eens langsgelopen en heb er een foto van gemaakt. Bij thuiskomst toch even op de pc gaan kijken en kom gelijk hier terecht. Ik ben van origine een Duitse, ben tweetalig (Nederlandse moeder – Duitse vader) en voel me helemaal niet goed bij het lezen van deze reclame .. vreselijk .. bovendien heeft de copywriter (reclametekstschrijver) de zin gestolen van een andere reclame .. van een automerk waarin wordt gesteld dat Duitsers geen humor hebben .. kennen jullie die nog?

  Ik ga, net als Christiaan, een klacht indienen bij de reclame code commissie .. eens kijken of er gehoor aan gegeven wordt.

  Bedankt Heidi dat je dit zo aan de kaak stelt.

  Allen een fijne dag verder gewenst.

  Groet, Astrid

  Like

 4. Helemaal mee eens. Hetzelfde geldt voor het zingen van “Alle Duitsers zijn homo’s” bij elke gelegenheid, zelfs bij feestjes in de voetbal- of hockeyclub van mijn kinderen, die zich er, geboren in Nederland maar met Duits paspoort, erg ongemakkelijk bij voelen. Ik heb hier ooit zelfs een klacht bij het antidiscriminatiebureau ingediend, te meer ook omdat hiermee immers niet alleen Duitsers, maar ook homo’s beledigd worden, want blijkbaar worden alle twee als minderwaardig beschouwd, maar op een ontvangstbevestiging na heb ik nooit meer een reactie gekregen. Deze bierreclame is alleen maar zielig en bewijst, dat juist de Nederlandse bedenkers ervan geen humor hebben. Humor is namelijk iets anders dan onderbroekenlol, leedvermaak en discriminatie. Als Duitse ben ik inderdaad blij om dit soort “humor” niet te hebben.

  Like

 5. Helemaal mee eens, ik voel hier precies hetzelfde bij.

  Net zoveel alcohol als Belgen intellect hebben.
  Net zoveel alcohol als vrouwen analytisch denkvermogen hebben.
  Net zoveel alcohol als Surinamers werklust hebben.
  Net zoveel alcohol als Joden vrijgevig zijn.

  Ik vind het bijzonder opmerkelijk dat hier dan geen rel over ontstaat.
  Misschien omdat Duitsers geen zieligheidscertificaat hebben.

  Anderzijds: Misschien waren ze juist uit op een rel en de gratis publiciteit die daarbij komt kijken. Dat is ze dan niet gelukt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s