De sleutel

In Trouw kom ik de volgende kop tegen: De sleutel om te kunnen moorden is afstand creëren. Een interessant artikel, waarin criminoloog en jurist Kjell Anderson een kijkje geeft in het denken van een moordenaar. Ik lees het op zaterdagmiddag, nadat ik terugkom van mijn wekelijkse rondje over de markt en aan de keukentafel zit met een beker koffie. Als ik het artikel uit heb, laat ik de pagina open op tafel liggen, zoals ik soms doe als ik met een bepaald thema nog niet helemaal klaar ben.

Vandaag is een waanzinnig mooie dag. De wereld gilt blauwe lucht en zonneschijn. Na mijn yogales kom ik thuis in een leeg huis. De dochter heeft een briefje neergelegd waaruit ik kan concluderen dat ik de dag zonder haar zal doorbrengen. Gelukkig begrijpen de hond en ik elkaar woordeloos. Ik giet hete koffie in een thermosflesje, stop een pen en een notitieboekje in m’n jaszak en loop met haar richting de Waal. Er zijn weinig dingen die ik liever doe op mooie dagen als deze.

Op mijn nieuwe route kom ik een beverbouwwerk en een vos tegen. Ook verwonder ik me over de weerspiegeling van het licht in het water. Ik aai een paard. Ik fotografeer een rund met prachtige horens en verbaas mij over de intense kleur groen van het mos dat groeit tegen de zijkant van een put. Alles in mij staat áán en soms is mijn enthousiasme zo groot dat ik blij ben wanneer ik een medewandelaar tegenkom met wie ik het even kan delen. Heb je dat gezien? Wat een prachtige dag hè? Moet je hier es kijken! Na het uitkramen van wat enthousiasme en vriendelijkheid kan ik weer tevreden alleen verder wandelen. De behoefte om te delen is kennelijk groot.

De trend van tegenwoordig lijkt soms wel te zijn dat we zo goed mogelijk worden in volkomen zelfstandigheid. In je eentje gelukkig kunnen zijn, lijkt het hoogst haalbare: ik moet kunnen varen op mijzelf. De yogajuf zegt regelmatig; het gaat nu alleen om jou. Maar doorgaans vind ik er geen zak aan als het alleen om mij gaat. Ik weet al wie ik ben en wat ik wil. Ik ben graag alleen en kan dat prima. Ik vaar allang mijn eigen koers en laat me daarvan niet snel weerhouden. Alles in mij wordt interessanter als het in relatie staat met een ander. Sterker nog; de hele zin van mijn leven valt of staat met het contact dat ik maak met de ander. Een bijzondere en intieme ontmoeting die ik onlangs had, deed me dat met een klein schrikje opnieuw realiseren; er is weinig fijner dan wérkelijk contact. Ik ervaar het ook als zeldzaam, immers niet iedereen is in staat tot het maken van werkelijk contact of dan toch tenminste niet iedereen mét iedereen. Het is dus alles behalve een vanzelfsprekendheid. Maar ik deel mijn leven nu eenmaal graag met mensen die in alle oprechtheid en liefde met mij in contact kunnen, willen en durven komen. Daar gaat uiteraard aan vooraf dat ik in staat ben met mijzelf een werkelijk contact aan te gaan zoals de ander daartoe ook in staat moet zijn. Ongetwijfeld geldt dit niet voor iedereen. Legio mensen hebben volledig andere prioriteiten in het leven dan dit. Maar voor mij geldt; zonder die verbinding met de ander vind ik er simpelweg geen zak aan. Het gaat er niet om wat die ander van mij víndt, of ik wel leuk genoeg ben, wel knap genoeg, wel bijzonder genoeg en met hoeveel likes dat aan de rest van de wereld wordt kenbaar gemaakt. Het gaat erom dat het delen van wie ik ben, wat ik meemaak en ervaar, de beleving an sich waardevoller maakt. Zoals ook het het mee mogen maken van wat die ander die ander maakt, het allemaal zo veel mooier maakt.

Als ik thuis kom van mijn wandeling ben ik even volkomen gelukkig, zoals je dat soms kunt zijn. Ik pers vier sinaasappelen uit en drink het sap terwijl ik naar de krant tuur: De sleutel om te kunnen moorden is afstand creëren. Ik snap het onmiddellijk. Het zou ook niet anders kunnen omdat de sleutel om te kunnen liefhebben, nabijheid is. Dichte nabijheid, dichter dan dichte nabijheid. Beter wordt het niet.

2 Replies to “De sleutel”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s