Lijden

Gisteren bracht het grote groene monster ons naar een prachtig stadspark in hartje Brussel. Het terras was flink gevuld, een mooi podium stond klaar. Iedereen dronk champagne. Niet direct het meest voor de hand liggende aangezicht voor een dieptepunt, zou je zeggen. Maar al snel werd duidelijk dat het publiek niet zat te wachten op al dat geblaat door de speakers. Dames trokken hun gepoederde neusjes op bij het horen van onze vuile woorden. Zelfs wijzelf luisterden aan het einde van de avond niet meer.

Aansluitend bracht Bassie ons naar een industrieterrein aan de stadsrand, daar waar vliegtuigen over razen en de wereld uit plastic en metaal lijkt te zijn opgebouwd, waar we incheckten in het Budget Hotel. Ik was stiekem toch al gewend geraakt aan comfort, constateerde ik vanmorgen toen ik mijzelf tussen de bouwvakkers door naar het ontbijt probeerde te worstelen. Bouwvakkers die aan het werk waren welteverstaan, niet van die gezellige die met buik, vrouw en kinderen aan de ontbijttafel zitten te genieten van hun ochtendkoffie. De dag is grijs, ik vraag me af hoe het thuis gaat en probeer me voor te stellen hoe alles en iedereen erbij zit. De zoon op half zeven, gelukkig en omringd door vrienden in een smerig huis, de dochter bij haar vader op de bank voor de beamer, de hondjes bij oma in de tuin, mijn tuin verdroogd en eenzaam.

Vandaag is een grauwe dag. Het leven van een toerende dichter gaat niet alleen maar over rozen, dat u dat weet. Het is niet alleen maar succes en applaus en champagne, gillend publiek, galmende aankondigingen, vier-gangen diners met bijpassend wijnarrangement en schoudermassages door de optredens door. Dat u dat weet. Het is ook lijden natuurlijk. Ach wat is er al niet over lijden gezegd door de kunstenaar?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s