24

De ruimtes zijn hoog. Bakstenen muren. Stalen relingen, stalen trappen, stalen tralies. Het galmt. Wij galmen. Ik drink koffie in de ontbijtzaal. Uit iedere cel komt een dichter gekropen. Wie denkt dat dichters stille, teruggetrokken mensen zijn moet eens langs komen. De ene aandachtsgeile schreeuwbeer duwt de ander van het podium, of schavot in dit geval. Er wordt geroepen, geschreeuwd, gezongen en heel veel gelachen. Eindelijk klinkt er dan luid gelach vanuit de bajes.

Gisteravond vormden we een cirkel van dik touw op het binnenplein, dat diende als podium. In-spring-de-bocht-gaat-in. Om beurten sprongen we de cirkel in met onze woorden. Luid en zacht, geschreeuw en gefluister. We staan áán. Grenzen worden verlegd. Nieuw werk wordt gemaakt en terstond gedeclameerd.

Over een half uurtje rijden we naar Zwolle. Voor mij een klein stukje meer richting huis. Het is een schijnbeweging want na Zwolle omzeilen we Nijmegen met een grote bocht. Het thuisfront moet nog wachten, en ik zal wachten op haar. Maar mijn kleine meisje komt vandaag naar Zwolle. Gisteren aan de telefoon zei ze me dat ze al vier gedichten had geselecteerd. ‘Mooi’, zei ik, ‘ik zorg dat je een podium krijgt.’

‘Ja maar wat als er geen publíek is, mam’? vroeg ze een tikkeltje bezorgd.

‘Maak je daarover geen zorgen, meisje, ik zorg dat er in elk geval 24 dichters naar je komen luisteren.’ Ze gniffelde.

In Zwolle geef ik de workshop ‘Woordenbreien’ voor kinderen, of iedereen die zich aangesproken voelt. De kinderen zullen na afloop hun werk ten gehore brengen. We starten om twee uur. Het is dag vier. Volgens het weerbericht wordt vandaag de mooiste dag van de week, kleine 24 graden. Voor elke dichter één.

 

One Reply to “24”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s