Ready Set Go!

Als ik kinderen poëzieles geef, begin ik altijd met de vraag wat poëzie is. Rijmen hoort uiteraard standaard bij de eerste antwoorden. ‘Is dat alles?’ vraag ik. ‘Neeeee’, roepen ze dan. ‘Ook verhaaltjes vertellen.’

‘Is dát alles?’

‘Neeeeee.’

Er zit er altijd wel eentje tussen die afwijkt van de standaardantwoorden. ‘Eigenlijk is alles poëzie’, zei pas een jongetje van een jaar of acht. Of; ‘poëzie is gewoon een beetje mooi vertellen wat je wilt zeggen.’

Als de kring stil wordt en niemand nog meer kan bedenken wat we dan eigenlijk de komende weken gaan doen in mijn lessen, vertel ik wat ík denk dat poëzie is. Meestal komt het hierop neer; ‘bij bijna alles in mijn leven moet ik me wel aan regeltjes houden. Andere mensen hebben al voor mij bedacht hoe ik me moet gedragen, wat ik moet vinden en hoe ik moet praten. Het leuke aan poëzie is dat je alle regeltjes overboord mag gooien. Poëzie is vertellen wat je het allerliefste wilt vertellen op de manier die jij de beste manier vindt.

Hun interesse groeit als ze in de gaten krijgen dat we van de regels gaan afwijken en dat is begrijpelijk. Nog happiger worden ze als ze horen dat ze hun eigen taal mogen gebruiken, dat een woord als kut in een gedicht kàn horen. Dat je de punt mag weglaten als je daar zin in hebt, en dat het van belang is in het gedicht te zeggen wat je wilt zeggen, ook al is het niet zo netjes. De meeste zaken van belang zijn immers niet zo netjes.

In een wereld waarin wij met zo veel mensen iedere minuut van de dag bewust of onbewust communiceren is een filter van belang. Als ik geen selectie maak tussen wat ik aan informatie tot mij neem en wat ik buiten mij laat, word ik gek. Of overspannen, wat bijna hetzelfde is. Voor mij zit de knop van de filter regelmatig vast, waardoor hij zich niet meer laat indrukken. Mijn zintuigen staan echter altijd áán. Op dit moment zit ik in de trein dit stukje te tikken. Ondertussen volg ik het gesprek van het gezin een eindje verderop. Ik ruik de koffie van de dame achter me, van wie me allang is opgevallen dat haar mascara is uitgelopen en dat haar veter los zit. Misschien heeft ze gehuild. Buiten loopt een jongen iets te zoeken op het perron. Ik denk dat hij zijn oortjes heeft verloren. Ik ruik een croissant, zie de kus van lippenstift die mijn dochter voor vertrek op mijn hand drukte, denk aan haar en aan hoe ik haar missen ga de komende tien dagen en wie nog meer. Nog iemand en nog iemand én twee honden en ik hoop dat mijn oudste niet vergeet haar medicatie te geven.

Dit is hoe mijn hoofd werkt en niet alleen het mijne. De meesten van ons moeten gedurende de dag moeite doen om de balans in de bovenkamer te houden. (Ik kreeg gisteren een kaart in de bus met de tekst: gardening, yoga and meditation and still I want to SMACK somebody!)

De dichter filtert uit al deze informatie één punt dat zij voldoende de moeite waard vindt om met de wereld te delen. Ze denkt erover, zoekt naar de juist toon, de juiste woorden, voldoende reden en zet alles in om het over te brengen. Een goed gedicht kan meer vertellen dan een roman. En hoe mooi is het als we tussen alles wat we al weten, alles wat we zéker wéten, alles waar we een uitgesproken mening over hebben, alles wat al vaststaat, afgetimmerd is, in tienfout ondertekend om nooit meer te verscheuren, ineens ontdekken dat het ook best eens anders zou kunnen zijn? Omdat een dichter in een heel klein stukje tekst ineens liet zien, dat de wereld 7.522.999.101 verschillende kanten heeft.

Vandaag stappen vierentwintig dichters in een grote rode bus. Ze zullen de komende tien dagen tien steden aandoen. In iedere stad zullen ze laten horen wat gehoord moet worden. Ze zijn gratis en voor niks te beluisteren. Het volledige tourschema staat op www.poeziebus.nl.

One Reply to “Ready Set Go!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s