Puzzel

Er raasde onrust in mijn lijf de afgelopen dagen. Ik wist niet goed of ik stil moest staan of door moest rennen en besloot in de tussentijd alle onkruid uit mijn tuin te trekken. Toen ik lekker op dreef was, ging ik door met het onkruid wieden in de rest van mijn leven. Dat maakte de aarde los en op losse aarde, sta je niet stevig, dat snapt iedereen. Het zal de reden geweest zijn dat ik vanmorgen door mijn rug ging. Niet hard, niet knak of knoep, maar geleidelijk. In de loop van de ochtend ging ik krommer lopen. Toen mijn neus de grond raakte, had ik zelf ook in de gaten dat het tijd was de pauzeknop in te drukken.

Mijn rug, mijn ledenmaten, mijn hoofd, mijn handen en voeten besloten naar de sauna te gaan in de hoop dat we elkaar daar zouden treffen. We aaiden honden en kinderen gedag en reden aan het einde van de middag weg. Tijdens het half uur durende autoritje keek iedereen al voorzichtig weer elkaars richting uit. Er was muziek waarmee ik hard kon meezingen en toen ik flink had gehuild gedurende de hele lange baan naar Ede, herkende ik weer de mens in mij.

Het was druk op de parkeerplaats voor de sauna. Binnen hadden de blote bezoekers zich godzijdank zo over de ruimtes verdeeld dat er nooit meer dan drie mensen tegelijk in mijn nabije omgeving verkeerden. Ik zweette en dronk water, zweette en dronk water net zo lang tot ik vrij zeker was dat alle gif uit mijn lijf was en ik een biertje kon bestellen. Ik at een daghap in de tuin met mijn zonnebril op en keek ondertussen vrij ongegeneerd naar alle piemels en borsten die voorbij kwamen en die ik geen van allen wenste aan te raken.

Adem in door de neus en uit door de mond, zorg dat je uitademing anderhalf keer langer is dan je inademing. Buik helemaal vullen, doorademen en longen helemaal vullen, doorademen en keel vullen en dan uit. Langzaam uit. Ik houd mijn ogen gesloten, voel heus soms blikken op mij hangen maar negeer alles dat er niet toe doet en groei langzaam weer aan elkaar.

Er zit leven in mij. Pijn, vreugde en liefde. Ik ben dat allemaal. Beter is alles heel. Alles is beter heel. Heel is alles beter. Blijf heel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s