Iedereen lekker beperkt

Om te bewerkstelligen dat het stel de gevolgen van zijn ADD uiterst serieus zou gaan nemen, noemde de psychologe die hen in dit traject begeleidde, het beestje maar bij zijn naam: ‘X heeft een beperking en het wordt tijd dat jullie daarmee leren leven’. Een intensief traject werd ingezet met als doel: leren omgaan met de beperking (ADD) van X.

Het lijkt wel of ik steeds vaker soortgelijke gesprekken opvang. Mensen die zich afvragen hoe om te gaan met de beperking/ aandoening van kind/partner. Daarnaast rijst de vraag waar al die beperkingen toch ineens vandaan komen. Scholen met hun handen in het haar, omdat het verdomd lastig blijkt te zijn rekening te moeten houden met dertig kinderen van wie er twee dyslectisch, drie ADD-ers en één (Hoezee) met ADHD. Met enige regelmaat vliegt de juf door het lokaal.

Sommige ouders stappen zonder problemen over op de pillen. Met een beetje Ritalin erin heeft iedereen het zo weer naar zijn zin! Het kind is in no-time weer helemaal zichzelf (lees; zo lekker rustig in huis). Anderen zoeken het meer in de alternatieve hoek, yoga, lindebloesemkorreltjes en mindfulness. Alles om weer normaal te worden. Weer anderen stappen over op een macro-biotisch biologisch dynamisch dieet. Ze begrijpen níet dat de rest van de wereld niet ziet dat al die rotzooi in ons eten ervoor zorgt dat er steeds meer mensen met beperkingen rondlopen. Het is me wat.

Volgens van Dale, die ik graag raadpleeg als het werken van de wereld mij dreigt te ontgaan, is de betekenis van ‘normaal’ overeenkomstig de regel, gewoon. Hm, maar welke normále persoon heeft dan die regel bedacht, vraag ik me af. Als ik verder zoek vind ik het volgende: zoals het vaakst voorkomt, zoals de meeste mensen doen. Precies. Dát is normaal. Gewoon, doe maar lekker normaal, doe maar lekker zoals de meeste mensen doen, want dan snappen we het allemaal en kunnen we regeltjes maken die voor iedereen dienen op te gaan.

Ik voel mij mijn leven lang al niet normaal. Als kind en opgroeiende puber heb ik heus mijn best gedaan om zo normaal mogelijk te worden, maar het lukte slechts zelden. Ik had last van onbedwingbare behoeftes om te dansen, te zingen en gedichten op de muren te schilderen. Ik moest regelmatig stoppen met opleidingen, banen en relaties omdat ik het niet meer hield en voelde me eigenlijk alleen maar goed als ik totaal vrij was, als ik ruim baan kreeg. Met geen mogelijkheid in een hokje te proppen bleek ik. Toen ik niet zo gek lang geleden aan de anti depressieva zat, omdat ik niet zelfstandig uit mijn burn-out bleek te kunnen klimmen, werd het voor het eerst stil in mijn hoofd. Zaaaaaalig stil. Totaaaal stil. Ik voelde niet meer de behoefte om het leven voortdurend in me op te nemen, om het te analyseren en in een verhaal te proppen. Ik kon volledig genoegen nemen met een avond op de bank met de tv aan. Ook nóg een avond, en nog een. Tot ik mij realiseerde dat ik niet meer schreef en, erger nog, dat ik het niet eens míste. Ik vroeg me af wat mij eigenlijk mij maakte en ik werd doodsbang van de gedachte dat ik precies dát nou juist weg had geslikt met een dagelijkse pil. Mij.

Als we alles afzetten tegen de norm van de meerderheid, vallen er veel mensen buiten de boot. Het is een goede manier om de mensheid beter te begrijpen maar het doet ook tekort. Als we op deze manier tegen de mensheid aankijken groeit het geloof dat er één type mens is, namelijk een mens met een gemiddeld intelligentieniveau, een goed functionerend lichaam, een gezonde emotionele balans, een normaal uithoudingsvermogen, een normaal concentratievermogen. Ken u deze mens?

Het is mooi dat we zoveel weten, wat we kunnen afzetten tegen het gemiddelde, zodat we aan de bel kunnen hangen als iets dreigt mis te gaan. Maar het is toch niet absoluut? Normaal betekent toch niet ineens; meest wenselijk, of ideaal? Wordt het niet tijd dat we ons realiseren dat we met 7.515.753.839 mensen op aarde zijn, van wie er geen 2 gelijk?

 

 

 

One Reply to “Iedereen lekker beperkt”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s